Apoteket shop är som ett apotek, men bara med receptfria läkemedel till försäljning. Man kan ofta också köpa apotekets andra produkter där, såsom hygienartiklar och exempelvis plåster. Det enda som inte går att köpa i en apoteket shop är receptbelagda läkemedel.

Beställer man sina receptbelagda mediciner online eller via telefon så kan man dock hämta ut dem i en apoteket shop. Detta nya introducerades år 2008 och har underlättat massor för personer som finner det besvärligt att köa i vanliga apotek. Apotekets shoppar har inget lager med receptbelagda mediciner så man får acceptera en väntetid på ca tre dagar innan ens medicin finns inne.

Idag, när läkemedelsmonopolet har försvunnit så har apotekets shoppar förlorat lite av sitt syfte. En av anledningarna till att man öppnade små apoteket shop var för att människor skulle slippa köa på apoteken för att köpa saker som huvudvärkstabletter eller annan receptfri medicin. Idag får dessa läkemedel säljas i vilken närbutik som helst.

En produkt som har blivit väldigt populär i och med intågandet av den uppskattade LCHF-dieten är ketosstickor. På apoteket säljs dessa stickor, som visar när ens kropp befinner sig i ketos, i apoteket shop eller på vanliga apotek. De går där under namnet Keto-Diastix. Ketos är alltså ett kroppsligt tillstånd som man hamnar i när man t ex utesluter kolhydrater ur sin kost. Kroppen bränner då fett istället för kolhydrater vilket främjar viktnedgång.

På Gert Strands hemsida allt-fraktfritt.com kan man handla liknande ketosstickor, fast under namnet Ketostix. De är lika tillförlitliga och har bra pris. På apoteket, eller i apoteket shop är Keto-diastix ofta slut eftersom det idag finns stor efterfrågan på denna produkt, och då är allt-fraktfritt ett toppenbra alternativ! Dessutom kan man beställa dem online, vilket inte går via apoteket,se.

Idag är det betydligt enklare att få tillstånd att öppna apotek eller annan läkemedelshandel än det brukade vara. Innan år 1970, då staten tog över all läkemedelshandel, så krävdes det ett apoteksprivilegium från kronan för att få öppna ett apotek. Så hade det funkat ända sedan de första apoteken kom till Sverige på 1500-talet. Detta privilegiebrev gick sedan i arv inom familjen eller överläts genom försäljning.

Mellan 1970 och 2009 bedrev staten monopol på läkemedelsförsäljningen, detta för att erbjuda folket bra och rätt mediciner utan företagsvinst. Tanken var kanske god, men eftersom det inte fanns någon konkurrens så blev svenska mediciner dyra och apoteken få vilket ledde till långa köer och korta öppettider.

Avregleringen kanske medför en del oseriösa aktörer på marknaden, men öppettider och priser blir mer kundvänliga och köerna minskar drastiskt. Internetapoteken gör såklart sitt till för detta, att kunna beställa sina läkemedel och andra produkter på apotek online underlättar för många. Idag kan man till och med beställa sina receptbelagda mediciner på apoteket,se.

Saker som värktabletter, graviditetstest och plåster går enkelt och lätt att beställa på apotek online och de receptbelagda medicinerna levereras alltså antingen till ens dörr, ens postutlämnare eller till närmaste apotek eller apoteket shop.

Apoteket shop för lättillgängliga receptfria läkemedel

Inläggsnavigering